Headquarters of the Deux Rives Community of Communes / Marjan Hessamfar & Joe Verons associate architects

0


Headquarters of the Deux Rives Community of Communes / Marjan Hessamfar & Joe Verons associate architects

© Arthur Pequin© Arthur Pequin© Arthur Pequin+ 21


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    2886 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2019


  • Photographs Photographs: Arthur pequin

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Labastere, Atlas Schindler, Soprema, CATARINO, SAINT-ELOI BUILDINGS, DEBEZY, GCM, Home Workshop, JC DECORS, LOPEZ-FURLAN, MINOR, MMP, ORSETTIG, PERCHALEC, PONS, PROMACO, SPIE, TEANI

  • Principal architects:

    Marjan Hessamfar & Joe Verons associate architects

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin

Text description provided by the architects. For this project, located at the entrance to the city on the remains of a 17th century convent, our architectural proposal focuses on the most striking aspects of the site and its heritage value, reinterpreting them with the help of a contemporary architectural vocabulary while ensuring that the result is in harmony with the existing built environment. The extension is made up of horizontal layers combining three materials: wood, white concrete and glass.

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin

The lower part, in white concrete with an aggregate of local stone, is surmounted by metal fins echoing the loopholes of the existing ramparts.

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin
Ground floor plan
Ground floor plan
© Arthur Pequin
© Arthur Pequin

It extends the ramparts and forms the basement of the building. The upper part housing the offices is wrapped in a wooden structure made up of curved and undulating glulam larch slats supported by a vertical metal frame.

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin
© Arthur Pequin
© Arthur Pequin

The effect is of a woven basket floating above the concrete base. Between these two volumes is a pretty glass roof with a terrace overlooking the lower part of the city to the south. It houses privileged spaces such as the board room, the reception area and the reception room.

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin
© Arthur Pequin
© Arthur Pequin

A glazed passageway connects the extension to the existing building which houses the social service, advisers’ offices and meeting rooms. The original layout of this building has been kept as far as possible and it blends in with the rest of the site in a simple and harmonious way.

© Arthur Pequin
© Arthur Pequin



Leave A Reply

Your email address will not be published.